asverstrooiing-asbijzetting-ballonverstrooiingAls iemand overlijdt staan de  nabestaande voor de keuze om te cremeren of te begraven. De nabestaanden hebben meestal wel een idee wat de overledene wel, of juist niet had gewild. Wordt er gekozen voor cremeren, dan kunnen de nabestaanden na de wettelijke wachtperiode van 30 dagen beschikken over de urn. Maar welke mogelijkheden zijn er met betrekking tot het uitstrooien van de as?

Asverstrooiing crematorium en begraafplaats

Crematoria en begraafplaatsen hebben vaak stukken grond ter beschikking waar de as van de overledene uitgestrooid kan worden. Echter, dat is vaak niet de ideale locatie waar men aan denkt met de overledene in gedachten. Het zal niet een lievelingsplaats van de overledene zijn geweest.

Asverstrooiing op zee

Met een boot kunnen de nabestaanden de zee (of rivier) op om de as van de overledene te verstrooien in zee. Er zijn vele boten die deze service aanbieden.

De zouturn

urn-van-Biodeco

Bij het verstrooien van de as op zee is vaak de wind een hindernis. Als de as wordt uitgestrooid bestaat er een grote kans dat de wind de asdeeltjes te pakken krijgt en de as meevoert met de wind . Tegenwoordig is er ook een zouturn beschikbaar. De urn lost op in zout water. Deze urn is daardoor milieuvriendelijk en voorkomt vervelende problemen die veroorzaakt worden door de wind.

De natuur, rust en schoonheid

Asverstrooiing in de natuur kan op vele plaatsen. Staatsbosbeheer heeft zelfs een natuurgebied (Veluws Beukenbos) waar dit mogelijk is. Na verstrooiing kan in dit Veluws Beukenbos een bescheiden aandenken zoals een zwerfkei worden achtergelaten. Als de nabestaanden de asverstrooiing echter ergens anders dan het Veluwse Beukenbos plaats willen laten vinden kan dit in veel gevallen ook. Stichting Natuurlijk Herdenken bemiddelt tussen de nabestaanden en Staatsbosbeheer.

Asverstrooiing in de lucht

Het verstrooien van as in de lucht is een variant van het verstrooien op zee. Vanuit de lucht wordt de as verstrooit. Deze vorm kan zowel met een helikopter, vliegtuig, vuurpijl of luchtballon plaatsvinden. Natuurlijk zijn de vuurpijl en luchtballon de meest milieuvriendelijke opties.

Kortom voor iedere plechtigheid voor een verstrooiing is er een locatie in Nederland te vinden die past bij de overledene.

Tags: