In 2005 analyseerden Luc van de Heuvel en Han Remmers van de faculteit Industrieel ontwerp aan de TU in Delft de levenscyclus van de uitvaart. Via de methode ‘Eco-indicator 99’ zijn alle stappen in het proces van een uitvaart gewogen en opgeteld.

Van het moment van overlijden tot en met de uitvaartplechtigheid kost het ongeveer 16,5 milieupunten. Het begraven of cremeren voegt daar nog ongeveer 4,5 punt aan toe. In totaal een ruime 20 milieupunten voor één enkele uitvaart dus.

14975_uf4d9afed015227Hoewel de kist ‘slechts’ één milieupunt kost, is het zeker niet nodig het milieu hiermee te belasten. Er is vandaag de dag veel keuze op het gebied van milieuvriendelijke kisten.
 Het meest belastende in het uitvaartproces is het vervoer. Want niet alleen de overledene moet vervoerd worden, de gehele rouwstoet kan ook de nodige kilometers maken. Door alle plechtigheden tijdens de uitvaart zo dicht mogelijk bij elkaar te houden, worden er kilometers bespaard. Daarnaast zijn er ook genoeg alternatieven voor milieuvriendelijk vervoer, zoals een paard en wagen.

 

De afbeelding geeft het aantal milieupunten per onderdeel van een uitvaart weer.

Tags: