Steeds meer mensen proberen zo duurzaam mogelijk te leven, en dan wil je ook  je afscheid op een milieuvriendelijke manier. Steeds meer mensen kiezen om de duurzame levensstijl door te zetten bij het overlijden door middel van een groene uitvaart. Je kan niet alleen rekening houden met CO2 arm vervoer, maar je kan ook in volledige natuurlijk afbreekbare materialen begraven worden.

media_xl_3910271In Engeland is het al erg populair en zijn 10 tot 20 procent van de begrafenissen volledig natuurlijk, maar in Nederland ligt dit percentage nog onder de één procent. En toch is niet alleen het duurzame aspect een voordeel van een groene begrafenis, maar deze uitvaart is ook nog eens veel voordeliger dan een reguliere begrafenis. De hoge kosten van afgewerkte kisten blijven uit, maar ook de kosten voor een grafmonument worden bespaard.

De natuurlijke begrafenis

Een van de opties is een natuurlijke begrafenis. Deze begrafenis is volledig biologisch afbreekbaar. In plaats van een kist afgewerkt met chemische stoffen zoals verf of lak en bekleding, wordt de overledene begraven in een lijkwade of in een kist van alleen natuurlijke materialen, zoals van eerlijk hout, gevlochten riet, bananenbladeren of zelfs van karton. De kist kan eventueel bekleed worden met biologisch katoen. Ook urnen zijn verkrijgbaar in milieubewuste materialen. Je kan er vervolgens voor kiezen om op een ecologische begraafstrook begraven te worden, en je zo na de dood weer te verenigen met de natuur zonder belasting van het milieu.

Wil je nog dichter bij de natuur dan zijn er zelfs natuurbegraafplaatsen waar je in een bos begraven wordt. Op het eerste gezicht ziet de omgeving er niet uit als een begraafplaats. De graven zijn willekeurig verspreid over het bos, en worden veelal gemarkeerd door een kei. Doordat de graven ondiep zijn, gaat het natuurlijke afbraakproces sneller. Maar de groene omgeving is niet het enige voordeel, er zijn ook geen hekken en openingstijden. De begraafplaats is dus ieder moment van de dag te bezoeken.